Για το έργο του Σάκη Σερέφα

Posted: 16 Μαΐου 2011 in Αποστολή στον πλανήτη Γή

Στο έργο του Σάκη Σερέφα »Αποστολή στον πλανήτη γη»πρωταγωνιστούν δύο εξωγήινοι, οι οποίοι ενδύονται με τα σώματα ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο σκοπός τους είναι να πειραματιστούν και να καταγράψουν τις ανθρώπινες λειτουργίες και τον τρόπο σκέψης τους. Όσο μεγαλώνει όμως η παραμονή τους στο πλανήτη μας τόσο πιο πολύ σκλαβώνονται και επηρεάζονται από ανθρώπινες συνήθειες. Το δίλλημα που τίθεται στους εξωγήινους προς το τέλος του έργου είναι το αν θα μείνουν ή θα φύγουν απ’ αυτό τον πλανήτη.
Ο συγγραφέας τοποθετεί στο επίκεντρο δύο εξωγήινους για να καταγράψουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η σημερινή κοινωνία. Είναι ένα έξυπνο τέχνασμα του συγγραφέα καθώς έρχονται δύο πλασματα που λειτουργούν ως οι πιο ευαίσθητοι δέκτες, με την πιο αγνή και καθαρή αντιληπτικότητα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον θεατή να δει μέσα από τα δικά τους μάτια την σημερινή μας κοινωνία. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παιδιά σε σώματα ενήλικων.
Οι εξωγήινοι ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπινες συνήθειες ή υπαρξιακά ζητήματα, όπως είναι ο θάνατος ή η αγάπη πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων που άλλοτε προκαλεί γέλιο και άλλοτε θλίψη. Οι αντιδράσεις τους σε πολλά σημεία του έργου είναι »κλοουνίστικες», με ένα χιούμορ που είναι βαθιά ριζωμένο στη θλίψη.
Ο Κας και η Φος, οι δύο εξωγήινοι, δεν θα προλάβουν να εξανθρωπιστούν, δεν θα προλάβουν να »ενηλικιωθούν», θα φύγουν μ’ ένα βίαιο τρόπο πριν προλάβουν να μολυνθούν από τις άρρωστες ορέξεις των ανθρώπων που γνώρισαν.
Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θέτει ο Σερέφας στο έργο του είναι: Τι είναι ο έξω-γήινος; Υπάρχει ακόμα μέσα μας αυτή η αθώα και αγνή αντίληψη των πραγμάτων, μια αντίληψη που έχουμε καταφέρει να »πνίξουμε» κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσουμε αυτή την αντίληψη και σκέψη όταν τα πάντα εχουν νοθευτεί από την απληστία και όταν τα συναισθήματα και οι έννοιες αποκτούν υλιστικές προεκτάσεις;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s