Η Τέχνη μέσα στην Κρίση

Posted: 7 Οκτωβρίου 2011 in Σκέψεις-Κείμενα

Αν προσπαθούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε το εννοιολογικό και νοηματικό ψηφιδωτό της τέχνης, που διατρέχει ιστορικά τον άνθρωπο και δεν σταματάει να εξελίσσεται, θα εντοπίσουμε πως ένα κομμάτι του είναι η αφύπνιση των ανθρώπων. Αν δεχθούμε λοιπόν πως τέχνη είναι οτιδήποτε σε βοηθάει -μέσα από τη δημιουργία- να παραμένεις ξύπνιος τότε η τέχνη σήμερα είναι αναγκαία για τη μη υπνωτισμένη σκέψη και δράση που επιβάλλουν οι καιροί μας.
Ιστορικά και μόνο μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως η τέχνη ακμάζει σε περιόδους ύψιστης παρακμής. Σήμερα διανύουμε ένα απ’ τα χειρότερα μονοπάτια οικονομικής, ψυχικής και συνειδησιακής παρακμής. Η τέχνη είναι αναγκαίο να δώσει σαν «μαέστρος» τον ρυθμό για μια αλλαγή αξιών κατακεραυνώνωντας τους ανθρώπους με ερωτήματα για τη στάση ζωής τους.
Με αφορμή την τρέχουσα οικονομική κρίση πρέπει να «υποσιτιστεί» η υποκουλτούρα και να διογκωθεί μια πραγματικά ειλικρινής και ανόθευτη δημιουργικότητα. Μήπως κατεβαίνοντας πιο χαμηλά είναι καιρός επιτέλους να στρέψουμε τα μάτια μας από τον πάτο; Μήπως είναι η στιγμή να αποτραβηχτούμε από την ακριβοπληρωμένη «τέχνη» του θεάματος και να στραφούμε σε δημιουργίες που δεν μας κρατάνε αποχαυνωμένους;
Είναι καθήκον ενός δημιουργού που έχει δρομολογήσει στον εαυτό του άξονες χειραφέτησης να απλώσει το χέρι στον κόσμο βοηθώντας τον να επαναπροσδιορίσει και να αναπραγματευθεί έννοιες, σχέσεις και υλικά αγαθά. Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως και πρέπει με κάθε τίμημα να απαιτεί χώρο στη ζωή μας. Καμία οικονομική κρίση δεν πρέπει να λυγίσει τη ζωτική δημιουργικότητα μας.
Η περίοδος αυτή αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για να εκμηδενιστεί η απήχηση που έχουν στον κόσμο οι στυλοβάτες της υποκουλτούρας και οι παραγωγοί των καλλιτεχνικών «σκουπιδιών» που υποθάλπτουν σάπιες συνειδήσεις και υπνωτισμένα μυαλά.
Ας είναι η εποχή που διανύουμε μια εποχή που η τέχνη θα αποδεσμευθεί από πλαστές ηθικές και θα μετατραπεί σ’ ένα πραγματικά ριζοσπαστικό και ελεύθερο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων.

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝ ΟΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,ΤΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ?

    • Ο/Η spirto λέει:

      Τα κίνητρα θα γεννηθούν από σένα τον ίδιο και την όλη συνθήκη (οικονομική, καλλιτεχνική κτλ) που επικρατεί γύρω σου, εννοώντας πως αυτό θα σε ωθήσει ακόμα περισσότερο στο να αναζητήσεις νέους τρόπους σχέσεων μέσα σε μια δημιουργία. Για μας κίνητρο αποτελούν οι σχέσεις που προτείνουμε μέσα από το χώρο της τέχνης, δηλαδή η κατοχύρωση μιας αδιαμεσολάβητης σχέσης θεατή – δημιουργού. Εμείς από την πλευρά μας όταν θα ανεβάσουμε μια παράσταση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή δημιουργίας φροντίζουμε ώστε να είναι (οικονομικά) προσβάσιμο για όλους, μη έχοντας εισιτήριο. Τώρα αν σε ενδιαφέρει το δημιουργικό κομμάτι της ομάδας αυτό θα πρέπει να το συμπεράνεις μόνος σου εφόσον έρθεις σε επαφή με μια δημιουργία που θα παράγει η ομάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s