Η καλλιτεχνική πορεία του Πουθενά

Posted: 10 Οκτωβρίου 2011 in Σκέψεις-Κείμενα

«Είμαστε τόσο ματαιόδοξοι που μας ενδιαφέρει η γνώμη ακόμα και ανθρώπων που δεν μας ενδιαφέρουν» είχε αναφέρει η Marie Eschenbach το 1910. Δυστυχώς μια διαχρονική, θλιβερή αλήθεια κρύβεται πίσω από τις λέξεις της. Σίγουρα η ματαιοδοξία σ’ ένα μυαλό μπορεί να προκαλέσει πολλά δεινά.

Η παιδεία που λαμβάνει και σχηματίζει ένας δημιουργός του θεάτρου (σκηνοθέτης, ηθοποιός κτλ) έχει σαν βασικό θεμέλιο την έννοια της ματαιοδοξίας. Η εκπαίδευση που λαμβάνει π.χ ένας  ηθοποιός σε μια δραματική σχολή λειτουργεί με ακρίβεια χειρουργικής επέμβασης στο να εμβολιαστούν μέσα του ορέξεις απεριόριστης αυτοπροβολής και εύκολων – ακούραστων επιλογών. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, εδώ αναφερόμαστε όμως στον κινητήριο μοχλό ενός συστήματος που διαστρεβλώνει και νοθεύει τις επιλογές ενός δημιουργού.

Η κύρια θέληση πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέατρο είναι να βρεθούν στην «Εδέμ» του star system. Να ταλαντεύονται σαν άθλιοι τσαρλατάνοι ανάμεσα στα άσκοπα χειροκροτήματα και στις ανούσιες συνεντεύξεις. Όλα αυτά βέβαια μια δραματική σχολή τα προτείνει και τα προτάσσει. Άμεσα ή έμεσσα.

Διακρίνουμε επίσης την δημιουργία θεατρικών ομάδων (κυρίως νέων) που προσπαθούν με άμεσο ή έμμεσο στόχο να επιτύχουν την προβολή τους, να αποδείξουν ότι αξίζουν κάτι, ώστε να βρεθούν στα μεγάλα καλλιτεχνικά σαλόνια και να γίνουν αρεστοί από τους πανίσχυρους καλλιτεχνάδες. Κι εδώ θέτουμε το ερώτημα: αυτός τελικά είναι ο πυρήνας κινήτρων και μέσων των σύγχρονων καλλιτεχνών; Οι καλές δημόσιες σχέσεις και κάποιοι δημοσιογραφίσκοι που θα εδραιώσουν τη φήμη μας και θα μας κρατάνε ζωντανούς στο μυαλό και στη μνήμη του κόσμου.  Ο δήθεν καλλιτεχνικός <<τόπος>> αυτός σίγουρα είναι επικίνδυνος και στείρος.

Οι δημιουργοί πρέπει να παραμένουν «ελαφρείς» και «ανήσυχοι» χωρίς να εξυπηρετούν κανένα συμφέρον και χωρίς την έγνοια της καθολικής αποδοχής. Είναι στο χέρι των δημιουργών που φωλιάζουν ακόμα μέσα τους οι ανησυχίες να σπάσουν αυτό το ιεραρχικά θεατρικά κατεστημένο και να στραφούν σε έντονα δημιουργικά συστατικά χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, εμπιστευόμενοι τις δικές τους δημιουργικές τάσεις και επαναπροσδιορίζοντας τους άξονες της τέχνης και ο,τι την περικλείει.

Αν δεν σταματήσουμε να σκύβουμε μπροστά στους ήδη σκυμμένους αρτίστες συνεχίζοντας να αναπαράγουμε τους ίδιους ηλίθιους κώδικες και να εξελλισόμαστε κάτω από τα στεγανά της καριέρας και του χρήματος δε μπορούμε να μιλάμε για μια αποδόμηση των πραγμάτων που μας ενοχλούν αλλά για τη συντήρησή τους.

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η ανωνυμη λέει:


    file:///C:/Users/%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A3/Videos/RealPlayer%20Downloads/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BD.mp3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s