Στον Θ.

Posted: 9 Ιουνίου 2013 in Σκέψεις-Κείμενα

Από το σημείο που βρίσκομαι περνούν πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα πολλές γυναίκες. Λόγω της συγκυρίας η προσοχή μου πέφτει πάντα σε αυτές. Περνούν ασταμάτητα κι εγώ δεν μπορώ παρά να τις κοιτάζω και να ασχολούμαι μαζί τους. Η ασχολία μου όμως αυτή βασίζεται ως επί το πλείστον στη φαντασία και τις υποθέσεις για να πω την αλήθεια. Βλέπετε, εδώ που είμαι μπορώ να δω μόνο τα πόδια τους κι αυτά όχι πάνω από τον αστράγαλο. Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκομαι σε ένα υπόγειο, το παράθυρο του οποίου δεν προεξέχει παραπάνω από είκοσι πόντους από το έδαφος, περιορίζοντας μου το οπτικό πεδίο σε αυτό το επίμαχο μέρος του γυναικείου σώματος.

Μπορώ λοιπόν να ισχυριστώ ότι έχω γίνει ειδήμον στο συγκεκριμένο σημείο καθώς όσο δεν βγαίνω από το υπόγειο ή όσο δεν έρχονται αυτές μέσα στο υπόγειο, είμαι αναγκασμένος να κρίνω και να βγάζω συμπεράσματα αποκλειστικά και μόνο από αυτό. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και τόσο πολύ καιρό που μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα ξεχωριστά για κάθε μια από αυτές που βλέπω να περνούν. Πλέον, είμαι σε θέση να καταλάβω αν τα πόδια που διαβαίνουν απλά σέρνονται μέχρι το σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλεία ή αν κατευθύνονται ανέμελα στη διπλανή καφετέρια όπως και αν τα πόδια ανήκουν σε ντόπια ή μετανάστρια. Μπορώ να ξεχωρίσω το στιβαρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση βηματισμό μιας ολοκληρωμένης γυναίκας από το νωχελικό περπάτημα μιας πιτσιρίκας που θέλει απλά να προκαλέσει χωρίς τελικά να δοθεί όπως επίσης μπορώ να καταλάβω πόσο πρόσθετο βάρος από τις αμαρτίες του παρελθόντος επιβαρύνουν τα εκάστοτε πόδια. Ταυτόχρονα, αντλώ πληροφορίες και από το ίδιο το υπόδημα εκτός από τον τρόπο βαδίσματος καθώς ως γνωστόν τα παπούτσια μπορούν να δώσουν αρκετά κοινωνικά και ταξικά στοιχεία για το άτομο που τα φοράει. Δεν είναι ίδιο το να φοράς ψηλοτάκουνες γόβες και το να φοράς σκισμένα πάνινα παπούτσια…

Το ερώτημα που γεννάται απ’ όλα αυτά λοιπόν είναι εύλογο. Αφού μπορείς να ξέρεις τόσο πολλά βλέποντας τόσο λίγα και απ’ τη στιγμή που τα συμπεράσματα σου είναι αποτελέσματα ενδιαφέροντος και βαθειάς παρατήρησης, γιατί δεν βγαίνεις έξω για να δεις τη συνολική εικόνα ή για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου σε ένα τελείως άλλο επίπεδο; Η απάντηση είναι εξίσου εύλογη με το ίδιο το ερώτημα. Αν μπορώ να διαπιστώσω τόσο πολλά από εδώ που βρίσκομαι απλά κοιτάζοντας τα πόδια τους, τρομάζω πολύ στην ιδέα του πόσο πολλά θα μπορέσω να καταλάβω αν κοιτάξω βαθειά μέσα στα μάτια τους.

 Π.Σ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s